Túlélési tippek a nyelvvizsgához

A nyelvvizsgát néha szorongás és félelem övezi. Sokan nem tudják, milyet válasszanak, vagy hány százalékot kell elérni. Túlélési tippjeink segítenek!

tippek a nyelvvizsgához

Tartasz a nyelvvizsgától? Belekeveredtél a típusokba? Nem érted, hány százaléktól van meg a nyelvvizsga? Ezek a gondok ne tartsanak vissza! Mivel a nyelvvizsga bizonyítvány számos előnnyel jár, tedd túl magad a félelmeken! Hoztunk néhány túlélési tippet, hogy biztosan jól menjen ez a megmérettetés!

Mire figyeljünk nyelvvizsga jelentkezés előtt?

A sikeres nyelvvizsgát a vizsgatípus kiválasztása és a jelentkezés során alapozzuk meg. Ha ugyanis a számunkra legmegfelelőbb módon történik a vizsga, biztosan több pontot érünk el.

Vizsgatípus kiválasztása

Sok különböző vizsgatípus közül választhatsz. Mielőtt összezavarodnál, kérdezd meg nyelvtanárodat, mit ajánl Neked. Ha nyelviskolába jársz, érdeklődj, mely típusra készítenek ők. Biztosra úgy mehetsz, ha néhány vizsgatesztet kitöltesz. Melyik megy a legjobban? Ezután egyértelmű lesz a döntés.

Komplex- vagy részvizsga?

A jelentkezés előtt azt is el kell dönteni, szóbelit és írásbelit is vállalsz-e egy napon. Ha külön vizsgázol a két részből, kicsivel többet fizetsz. Viszont sokaknak könnyebb egy részre összpontosítani, s így külön megcsinálni a szóbeli és külön az írásbeli részt. Ezek később ugyanolyan komplex vizsgát adnak, mintha együtt teljesítetted volna őket.

Egynyelvű- vagy kétnyelvű nyelvvizsga?

A kétnyelvű nyelvvizsga lényege, hogy van benne fordítás vagy ahhoz hasonló feladat. Akinek ez jól vagy, válassza a kétnyelvű opciót! A legtöbb vizsgázó nem szeret fordítani, így az egynyelvűnél marad.

Ismerd meg a ponthatárokat!

Minimális szinten érdemes a ponthatárokat és a százalékokat átnézni a gyakorlás során. A legfontosabb azt tudni, hogy a vizsga 60%-tól sikerül. Nem kell azonban a szóbeli vagy írásbeli minden feladatán ennyit elérni. Minden részfeladaton 40% elérése a küszöbszint. Egy vizsgarész részeinek (pl. a szóbeli esetén a hallott szöveg és a beszédkészség) összesítése kell, hogy elérje a 60%-ot.

Begyakorlás

Miután kiválasztottunk a típust, ne jelentkezzünk rögtön a nyelvvizsgára! Elsődleges a begyakorlás. Legalább 5 tesztet csináljunk végig. Így derül ki, milyen eséllyel indulunk, mit gyakoroljunk még.

Tippek a nyelvvizsgához

Miután jelentkeztél és itt a vizsga napja, már csak néhány gyakorlati teendő van hátra.

Mit vigyél magaddal?

Érdemes előző este összegyűjtened, mire lesz szükséged a nyelvvizsgán. A lista a következő:

  • személyazonosító igazolvány
  • íróeszköz
  • nyomtatott szótár
  • egy kis étel-ital

Ki kell-e öltözni?

Alapvetően nem kötelező kiöltözni, akkor sem, ha szóbeli nyelvvizsgára megyünk. Érdemes azonban a hétköznapinál kicsivel csinosabb ruhában menni, azaz megadni a módját.

Hogyan teljesíts a legjobban?

A vizsgadrukk az egyik legnagyobb ellenséged a nyelvvizsgán. Az a fontos, hogy igyekezz olyan nyugodt lenni, mint a gyakorlás során. Ne kapkodj, mindent olvass át többször! Ne figyelj a többi vizsgázó tempójára! A szóbelin nyugodtan kérdezz vissza többször is! Csak így hozhatod ki a legtöbbet magadból.

 

Összegezve: Sikeres nyelvvizsgát tenni nem lehetetlen. A cél elérését segítheti a nyelvvizsga típusok megismerése, s a megfelelő kiválasztása. Érdemes tisztában lenni a ponthatárokkal is. A vizsga napján pedig már csak az a fontos, hogy hatékonyan koncentráljunk.

Ajánló
Kommentek
  1. Én